Hvad er faldfaktor? Og hvorfor er den vigtig?
Af: Lasse Mortensen | Udgivet: 12/06-2023 | Læsetid: 1m 1s
Ved arbejde i højden er det vigtigt at nøje overveje højden for placeringen af brugerens fastgørelsespunkt til det personlige faldsikringssystem i forhold til ankerpunktet; dette bestemmer "faldfaktoren", som giver en indikation af længden og sværhedsgraden i et potentielt fald.
Faldfaktoren beregnes ved at tage afstanden til det frie fald og dividere den med længden af den tilgængelige lanyard til at stoppe den. I en normal arbejdssituation er den maksimale faldfaktor 2.
Faldfaktoren skal altid holdes så lille som muligt, dvs. længden af et eventuelt fald skal minimeres, f.eks. ved at vælge et ankerpunkt over brugeren, og lanyards længde skal holdes så kort som muligt.
Som illustreret nedenfor giver et ankerpunkt over brugeren den mindste faldfaktor, så det er den sikreste og foretrukne mulighed; et ankerpunkt i skulderniveau giver en større faldfaktor og bør kun bruges som et andet valg; et ankerpunkt i fodhøjde giver den maksimale faldfaktor, og selv om det er acceptabelt, bør det altid være den sidste mulighed.
For en 2-meters lanyard:
A. Ankerpunkt over bruger (foretrukken mulighed):
- Fritfald afstand: 0,5 m (F)
- Faldfaktor = 0,5/2 =0,25
B. Forankringspunkt på skulderniveau (ikke-foretrukken mulighed):
- Fritfald afstand: 2m (F)
- Faldfaktor = 2/2 =1
C. Ankerpunkt i fodhøjde (kun hvis der ikke er anden mulighed):
- Fritfald afstand: 4m (F)
- Faldfaktor = 4/2 =2